Obisk otrok
Nedelja - 26 Februar, 2017 22:25     Št. ogledov:846     A+ | a-
Tudi v vrtcu Velika Nedelja, ki deluje kot enota VIZ VRTEC ORMOŽ so se odzvali povabilu Zavoda za varstvo kulturne dediščine in se priključili projektu »Teden kulturne dediščine – dediščina okoli nas«. Svoje raziskovanje kulturne dediščine so podkrepili z današnjim ogledom »Muzeja starih mizarskih pripomočkov in izdelkov« na Turistični kmetiji ŠEBEK (Sonja Ozmec) v Senešcih. Namreč na Šebekovi domačiji se Avgust Ozmec ukvarja z mizarstvom in poleg moderno opremljene mizarske delavnice, je nastal tudi muzej, ki je pravo bogastvo starinskih mizarskih pripomočkov in mizarskih izdelkov, kar so si otroci iz vrtca Velika Nedelja v spremstvu vzgojiteljev in staršev z zanimanjem ogledali. To pa še ni vse: pri Ozmečevih so si lahko ogledali tudi »živalski vrt« z ovcami in damjeki ter se na terasi ter dvorišču turistične kmetije poigrali z doma izdelanimi lesenimi kockami oziroma z različnimi lesenimi koščki, s takšnimi kot so se otroci igrali nekoč.
Še najbolj zanimivo pa je bilo to, da so se otroci, vzgojitelji in starši do »Šebekove domačije« odpravili peš. Res, da so šli po bližnjici, a kljub temu so od vrtca do CILJA prehodili 1,8 kilometrov dolgo pot. Na pot s seboj pa seveda vzeli tudi malico.
Šlo je v glavnem za še eno prijetno druženje v naravi in za priložnost videti delček kulturne dediščine v domačem okolju. »Šebekova domačija« pa je glede na svojo podobo itak polna zanimive starinske opreme, ki jo Ozmečevi hranijo skozi rodove, danes pa kmetiji daje občutek tople domačnosti, ki prevzame vsakega gosta. Tako je gotovo, da je tudi na male obiskovalce iz velikonedeljskega vrtca naredila prijeten vtis.